Vaak als er een definitie van CrossFit wordt gevraagd dan vliegen alle Amerikaanse termen je om de oren. Maar…

Wat betekent CrossFit nu echt?

Het is een relatief nieuwe sport (sinds 1996) bedacht door Gregg en Lauren Glasman. De sport is een combinatie van atletiek, lichaamsgewichtoefeningen (gymnastiek) en gewichtheffen. Als we het woord CrossFit letterlijk vertalen staat er eigenlijk “kruislings fit”. Dit komt omdat een aantal onderdelen uit de diverse sporten zijn samengevoegd. Zo leer je tijdens een Crossfit training hoe je een pull-up moet maken (gymnastiek), een gewicht op een veilige en snelle manier boven je hoofd kunt krijgen (gewichtheffen) en besteden we aandacht aan het opbouwen van conditie (atletiek). Vaak worden sporten als powerliften en strongman ook als CrossFit onderdelen genoemd. Uiteindelijk is CrossFit een vorm van meetbare fitness, maar met veel meer afwisseling dan de standaard sportschool.

In deze korte film wordt alles nog een keer eenvoudig uitgelegd:

Wil je nog meer weten over CrossFit kijk dan ook eens op de website crossfit.com

crossfit is anders dan een sportschool

Waarom is CrossFit dan zoveel anders dan de gemiddelde sportschool?

Op de eerste plaats is dit omdat we in relatief kleine groepen trainen. De groepsgrootte varieert sterk, maar ligt meestal tussen de 8 en 12 personen. Iedere training is onder begeleiding van een speciaal daarvoor opgeleide CrossFit coach. Verder vertelt de coach alles over de bewegingen en helpt jou om al deze bewegingen veilig aan te leren. De coach is er natuurlijk ook voor al je vragen.

Verder zijn alle bewegingen functioneel, constant gevarieerd en worden ze (meestal) uitgevoerd onder hoge intensiteit. Dit betekent dat je tijdens één CrossFit training werkt aan zowel kracht als conditie opbouw.

Wat betekent constant gevarieerd, functioneel trainen op hoge intensiteit?

Een functionele beweging is een beweging die past bij ons lichaam. We weten allemaal dat ons lichaam niet gemaakt is om de hele dag te zitten of te liggen. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Daarom werk je tijdens een CrossFit training altijd aan het gehele lichaam en vaak onder hoge intensiteit. Dit betekent dat je 1 of meerdere bewegingen snel achter elkaar uitvoert waardoor je onder een hoge(re) hartslag aan het trainen bent. Verder werken we niet aan een standaard trainingsschema maar we variëren continu. We variëren in beweging, gewicht, tijdsduur en soms ook in omgeving. Kortom routine is onze vijand.

crossfit waddinxveen constant gevarieerd trainen
crossfit waddinvxveen is voor iedereen

Waarom wordt overal geroepen dat CrossFit voor iedereen is?

Natuurlijk wordt dit geroepen! Dit is de marketing die zijn werk doet maar toch zit er een grote kern van waarheid in. Het mooie van deze sport is namelijk dat iedereen op hoge intensiteit aan het trainen is. In de praktijk betekent dit voor de één iets heel anders als voor de ander. Als we bijvoorbeeld een deadlift maken, dan is 30 kg voor een beginnende dame van 55 waarschijnlijk een heel heftig gewicht, terwijl dit voor een doorgewinterde CrossFitter van 32 jaar nog niet eens het warming-up gewicht is. Waar de kern van waarheid dan in zit? CrossFit is voor iedereen omdat ALLE onderdelen uit een training naar ieder zijn eigen niveau aan te passen zijn. Man of vrouw. Kind of gepensioneerd, gezond of geblesseerd, uiteindelijk is er voor iedereen een persoonlijke uitdaging.

Welke bewegingen doe je tijdens een CrossFit training?

Iedere training begint met een warming-up. Een goed opgewarmd lichaam is minder vatbaar voor blessures en het lichaam is “klaar om aan de slag te gaan”. Tijdens de rest van de training kun je rekenen op één of meerdere functionele bewegingen die deze veelzijdige sport kent, zoals: rennen, gooien, springen, klimmen, tillen, duwen en trekken.

De beste indruk van een complete training krijg je natuurlijk door het volgen van een training. Vaak kun je een gratis proefles boeken bij een CrossFit box bij jou in de buurt. Wil je kennismaken bij CrossFit Waddinxveen? Maak hier een afspraak voor een gratis proefles.

crossfit waddinxveen banded plank

Wat zijn de gevaren van CrossFit?

Een veelzijdige sport zoals deze heeft natuurlijk ook een aantal punten die extra aandacht verdienen. Hieronder een paar voorbeelden hiervan.

Competitief?!

De sport heeft sterk een competitief element in zich wat er vaak voor zorgt dat je net even iets harder of iets zwaarder gaat dan dat je zou doen als je alleen in een sportschool zou staan. Hierdoor kun je soms ook te ver gaan en het lichaam overbelasten of blesseren. Het is daarom goed om je te laten uitdagen, maar ga iedere training weer verantwoord aan de slag. De coach zal je altijd begeleiden in de keuzes hierin.

Verslaving?!

Een ander gevaar is dat CrossFit een soort verslavende werking heeft. Hierdoor wil je misschien vaker trainen dan (op dit moment) goed voor je lijf is. Ons advies is: doseer je trainingen over de week en blijf kritisch naar jezelf. Voel je je moe en uitgeblust? Ga dan eens na hoeveel dagen je hebt getraind? Misschien is het verstandig om toch een dag volledig rust te nemen of te werken aan je mobiliteit.

Constant gevarieerd op ALLE domeinen?!

Natuurlijk trainen we constant gevarieerd maar toch zit hier ook een gevaar in. CrossFit atleten willen graag altijd met de grote gewichten aan de slag. Immers worden we geprikkeld door bijvoorbeeld de CrossFit Games en vaak willen we allemaal graag RX’d werken. Daardoor vergeten veel atleten en ook CrossFitboxen te werken aan snelheid, flexibiliteit, mobiliteit en balans. Deze 4 factoren zorgen ervoor dat juist alle kleine spieren in ons lichaam getraind worden. Als we dit niet doen en ons focussen op de grote spiergroepen dan zijn beperkingen of blessures op de korte of lange termijn niet uitgesloten.

 

10 domeinen crossfit

Wat betekenen alle afkortingen toch?

Binnen CrossFit worden heel veel afkortingen gebruikt, soms werkt dit best verwarrend. Hier zie je een overzicht van de meest voorkomende:

Box: de ruimte waarin de trainingen worden uitgevoerd.

WOD: Workout of the Day, dit is de workout die op deze dag gepland staat.

REP: repetition, herhaling

AMRAP: As Many Rounds/Reps As Possible. Dit betekent dat je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van bepaalde oefeningen moet gaan uitvoeren.

For Time: soms ook AFAP (As Fast As Possible). De workout moet in een zo kort mogelijke tijd afgerond worden.

EMOM: Every Minute On The Minute. Een trainingsvorm die veel binnen CrossFit wordt gebruikt. Binnen een minuut moet je een oefening of meerdere oefeningen afronden, de overgebleven tijd van deze minuut heb je vaak rust.

PR: personal record

1 RM: repetition max, maximaal gewicht op één herhaling dat je kunt liften

RX: as prescribed, letterlijk betekent dit: zoals voorgeschreven. Wanneer je een workout uitvoert zoals deze omschreven staat. Dit betekent met de voorgeschreven gewichten en met bepaalde bewegingsstandaarden. 

Scaled: de oefening of training is ‘geschaald’, dit betekent dat de training aangepast is naar jouw niveau

Nieuwsgierig geworden?

Neem dan nu contact met ons op en kom 2 gratis introductielessen bij ons volgen. Zo leer je de sport, onze coaches en de community kennen!

Ga jij de uitdaging aan?

crossfit waddinxveen buddy workout
Chat openen
1
Hi, Frank hier van CrossFit Waddinxveen. Kan ik je ergens mee helpen?